Hoe wordt de hoogte van een autoverzekering bepaald? Die vraag wordt regelmatig gesteld.

Het type bestelwagen dat je hebt, het dekkingsniveau dat je wil en hoe je jouw bestelwagen gebruikt, hebben allemaal invloed op de kosten van jouw bestelwagenverzekering. Als je een speciale polis wil, zoals een bestuurdersbestelverzekering, wagenparkdekking of een verzekering voor jonge bestuurders, dan heeft dit allemaal invloed op de prijs.

Evenzo zullen het toevoegen van gereedschapsafdekking, pechhulp, een gratis busje voor het geval de jouwe niet op de weg is voor reparatie en andere speciale voorzieningen ook de prijs verhogen, maar deze extra’s kunnen van onschatbare waarde zijn als je erop vertrouwen wil dat jouw busje rondrijdt.

Verschillende verzekeringsmaatschappijen rekenen verschillende prijzen en je moet altijd rondkijken voor offertes; de goedkoopste is echter niet altijd de beste en je kunt in sommige gevallen zonder geld komen te zitten als je onverstandig jouw bestelauto laat verzekeren.

Hoe een goedkope bestelwagenverzekering te krijgen

Je moet een aantal vragen beantwoorden over jezelf, jouw bestelwagen en jouw verzekeringsbehoeften. De antwoorden zullen van invloed zijn op hoe individuele verzekeraars hun prijs voor jouw bestelwagenverzekering berekenen.

Je moet eerlijk zijn bij het beantwoorden van de vragen, aangezien eventuele valse, frauduleuze informatie die je verstrekt in de toekomst gevolgen kan hebben. Als je een claim moet indienen en jouw verzekeraar ontdekt dat je hebt gelogen bij het afsluiten van de zakelijke autoverzekering, kan jouw dekking komen te vervallen. Dit betekent dat je geen verzekeringsuitkering ontvangt en dat het in de toekomst erg moeilijk kan zijn om een ​​verzekeringsdekking te krijgen.

Berekening prijs

Belangrijke informatie die verzekeraars gebruiken om de prijs van jouw bestelwagenverzekering te berekenen zijn:

Onderverdeling in verzekeringsgroepen. Jouw bestelwagen heeft een classificatie op basis van de waarde, kosten van vervangende onderdelen, prestaties, acceleratie, topsnelheid en beveiligings- en veiligheidsvoorzieningen.

Vereiste dekking

Het begint bij het laagste niveau als uitkering van derde partij  tot derde partij, waarbij alleen brand en diefstal in het pakket zit. Uitgebreide bestelwagenverzekering dekt schade veroorzaakt door brand, dekking bij diefstal van jouw bestelwagen, alsmede bescherming voor derden bij een ongeval en bescherming voor jou en jouw voertuig bij een ongeval.

Jouw unieke gegevens

Dit is inclusief waar de bestelwagen ‘s nachts en overdag wordt geparkeerd, jouw rijgeschiedenis en de vraagof je extra bestuurders wil laten verzekeren.

Categorie bestelwagenverzekering

Er zijn vier hoofdtypen bestelwagenverzekeringen en jouw keuze is van invloed op de prijs van de dekking:

Alleen sociaal en plezier 

Dit is meestal de goedkoopste, maar je kunt jouw bestelwagen in geen enkele hoedanigheid voor jouw werk gebruiken.

Sociaal en woon-werkverkeer 

Deze klasse biedt dekking voor het rijden van en naar een enkele werkplek.

Zakelijk gebruik voor het vervoer van eigen goederen 

Dit is geschikt voor handelaars die hun eigen gereedschap dragen en bedrijven die hun goederen naar verschillende bestemmingen leveren. Net iets anders is verzekering voor zakelijk gebruik voor het vervoer van goederen tegen betaling. Dit wordt doorgaans gebruikt door koeriers en bezorgbedrijven die goederen van andere bedrijven vervoeren.

Alle bestelwagenverzekeringsmaatschappijen berekenen de prijs voor een bestelwagenverzekering met behulp van hun eigen unieke berekeningen.