Er zijn verschillende redenen waarom je een auto zou importeren uit België. Wanneer je bijvoorbeeld in Nederland woont, kan het zijn dat bepaalde auto’s en merken in België goedkoper zijn dan in de aangrenzende landen.

Wat zijn de kosten?

Een auto importeren is natuurlijk niet gratis. De kosten die hieraan verbonden zijn, hangen af van verschillende factoren. De grootste kost is de BPM, voluit belasting van personenauto’s en motorrijwielen. Het tarief van de BPM wordt onder meer bepaald door het type van je wagen. Daarnaast moet je ook nog rekening houden met de importkosten. Om een overzicht te krijgen van de kosten waar je rekening mee moet houden, kan je contact opnemen met EasyImport.

Welke documenten heb je nodig?

Om je wagen legaal te importeren uit België heb je natuurlijk ook de juiste documenten nodig. Een van deze documenten is het kentekenbewijs. Belangrijk hierbij is dat dit zowel het deel is dat je in je wagen legt als het deel dat je thuis moet bewaren. Daarnaast heb je ook nog het keuringsbewijs nodig en een Car-Pass. Dit geeft de kilomterhistoriek van je wagen weer. Daarnaast heb je ook nog de factuur nodig als bewijs dat je de wagen hebt aangekocht.

Auto inschrijven

Een auto importeren uit België is dus zeker mogelijk, maar je kan de auto pas gebruiken wanneer deze in Nederland is ingeschreven en er dus een Nederlandse nummerplaat op hangt. Een nummerplaat aanvragen doe je bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Dit neemt slechts enkele dagen in beslag. Wanneer dit niet in orde is en je al met de auto rijdt, kan je een boete krijgen indien je wordt tegengehouden bij een controle.