Er is de afgelopen jaren een duidelijke transitie gaande op het Nederlandse wegennet. Waar je tot vroeger bijna alleen maar auto’s op gas, diesel of benzine op de weg zag, verandert dat beeld de afgelopen jaren in rap tempo. We zien steeds meer elektrische auto’s op de weg en dit is eigenlijk ook hartstikke logisch. Dit zijn namelijk auto’s die een veel minder grote ecologische voetafdruk hebben dan de auto’s met traditionele verbrandingsmotoren. Toch gaat deze transitie nog lang niet snel genoeg. Eind 2021 bestaat het Nederlandse wegennet namelijk nog voor geen 5% uit elektrische auto’s. Omdat dit percentage nog veel te laag is leggen we je in deze blog uit waarom ook jij over moet stappen op een elektrische auto!

Actieradius

De eerste elektrische auto’s die op de markt kwamen, hadden eigenlijk nooit op de markt moeten komen. Deze auto’s hadden over het algemeen een belabberde bouwkwaliteit en een ontzettend slechte actieradius. Dit is helaas wel het beeld wat bij mensen is blijven hangen. Anno 2021 zijn dit ook echt geen problemen meer waar elektrische autobezitters tegenaan lopen. Neem bijvoorbeeld de Kia EV6. Deze prachtige elektrische auto heeft een actieradius van minimaal 300 en maximaal 615 kilometer! Met deze afstanden moet je gemakkelijk je woon-werkverkeer kunnen afleggen en zul je tijdens een autovakantie ook echt niet vaker dan 5 à 6 keer hoeven tanken. Voor de ‘beperkte’ actieradius hoef je dus zeker niet de elektrische auto links te laten liggen.

Kostenbesparing

Het rijden in een elektrische auto is in veel gevallen veel goedkoper dan het rijden in een niet-elektrische auto. Dit komt doordat je een stuk minder wegenbelasting hoeft te betalen en je daarnaast je auto ‘vol gooit’ met een stuk goedkopere brandstof. Nu zijn de kosten voor elektriciteit de afgelopen maanden wel hard opgelopen, maar het volladen van een elektrische auto is nog steeds stukken goedkoper dan het voltanken van een niet-elektrische auto. Daarnaast is het ook nog eens mogelijk om je eigen brandstof op te wekken. Wanneer jij je woning vol hebt liggen met zonnepanelen kun je zo je Ford Mustang Mach E volladen met zelf opgewekte stroom. In dit geval betaal je écht zo goed als niets om gebruik te maken van jouw elektrische auto!