Als maintenance engineer ben je ervan verzekerd dat je je niet snel zal vervelen tijdens je werk. Je bent verantwoordelijk voor alles rondom de apparaten en machines binnen een bedrijf. Je werk is daardoor zeer afwisselend. We gaan je vertellen wat je taken zijn in de functie van maintenance engineer.

Een maintenance engineer, wat is het?

Als maintenance engineer houd je je vooral bezig met kapitaalgoederen. Dit kunnen veel verschillende kapitaalgoederen zijn. We spreken hiervan over bijvoorbeeld machines en apparaten, maar ook schepen, vliegtuigen of installaties vallen hieronder. Als maintenance engineer ben je verantwoordelijk voor deze machines of apparaten binnen een bedrijf.

Je kunt als maintenance engineer werken binnen 1 bedrijf en daar verantwoordelijkheid dragen voor alle machines en apparaten binnen dat bedrijf. Ook kun je werken vanuit een bedrijf voor 1 specifiek merk. Je reist dan door het land of door de regio en gaat langs bij alle klanten die machines van jullie hebben staan.

Je taken als maintenance engineer

Je hebt veel verschillende taken wanneer je aan het werk gaat als maintenance engineer. Al deze taken zorgen ervoor dat je een zeer afwisselende baan hebt. Als eerste ben je verantwoordelijk voor het onderhouden van alle machines en apparaten binnen een bedrijf. Dit zal over het algemeen je hoofdtaak zijn. Je registreert ook alles over het functioneren van de machines en zal suggesties en aanbevelingen kunnen doen over verbeteringen binnen het bedrijf.

Ook zul je het eerste aanspreekpunt binnen het bedrijf zijn wanneer zich een storing voor doet. Het is dan ook je taak om deze storing meteen op proberen te lossen, zodat je collega's weer verder kunnen met hun werk. Als er nieuwe machines of apparaten gebruiksklaar of geïnstalleerd moeten worden ben jij ook degene die dat verzorgt. Deze taken bij elkaar zullen zorgen voor zeer afwisselende werk, waar je je niet snel zal vervelen.

Aan de slag als maintenance engineer

Wanneer je aan het werk wilt als maintenance engineer moet je hier wel een passende opleiding voor gevolgd hebben. Dit kan op verschillende niveaus gedaan worden en kun je ook verschillende richtingen in kiezen. Het onderhouden en installeren van een machine vergt nu eenmaal andere kennis dan het onderhouden van een auto. Je zult de basis leren en je later in de opleiding specialiseren op een specifiek vakgebied.

Als je aan de slag gaat als maintenance engineer ben je ervan verzekerd dat geen enkele dag hetzelfde zal zijn. Zo zal je bijvoorbeeld je dag beginnen met wat onderhoud plegen aan machines. Je krijgt halverwege de ochtend een telefoontje dat er een machine in storting in geraakt en je hem moet komen repareren. Je gaat deze machine maken en wanneer hij het weer doet, rond je het onderhoud af. De dag erna staat juist weer in het teken van het installeren van nieuwe machines. Dit houdt het werk zeer afwisselend en zal betekenen dat geen enkele dag hetzelfde zal zijn. Je zult je als maintenance engineer dan ook niet snel kunnen vervelen en zal elke dag weer een nieuwe uitdaging vinden tijdens het werk.